vrijdag 17 juni 2011

Ayman al-Zawahri opvolger Bin Laden als leider Al-Qaida

(Foto: FBI)
De Egyptenaar Ayman al-Zawahri is zoals verwacht benoemd tot de nieuwe leider van Al-Qaida. Hij volgt Osama bin Laden op, die door de Verenigde Staten op 2 mei in zijn huis in het Pakistaanse Abbottabad werd geliquideerd.

Al-Zawahiri functioneerde de laatste twee jaar al vaak als plaatsvervanger van Bin Laden. Vorige week verklaarde hij nog dat hij het werk van Bin Laden voort zou zetten.

Sinds de dood van Bin Laden staat Al-Zawahri op de eerste plaats in de Most Wanted List van de FBI. De VS heeft 25 miljoen dollar uitgeloofd voor informatie die leidt tot zijn gevangenneming of veroordeling.

Na de dood van Bin Laden kondigden moslimextremisten over de hele wereld aan dat ze de dood van Bin Laden zullen wreken.

Zawahri zou in de vijftig zijn. Hij ontmoette Bin Laden in het midden van de jaren tachtig toen ze beiden in Pakistan waren om de strijd tegen de Sovjet-bezetting van Afghanistan te steunen.

Hij is geboren in een familie die tot de bovenste klasse hoort in Egypte. Hij is opgeleid als dokter en chirurg.

Waar hij momenteel verblijft is onbekend, maar er wordt gedacht dat hij zich op kan houden in het grensgebied van Afghanistan en Pakistan.

Al-Zawahiri wordt verantwoordelijk gehouden voor de aanslag op westerse toeristen in het Egyptische toeristische oord Luxor in 1997, waarbij 68 doden vielen.

Amerika houdt hem ook medeverantwoordelijk voor de aanval van 11 september 2001, waarbij terroristen met vier gekaapte vliegtuigen aanslagen pleegden in de VS.

Begin 2006 heeft de CIA een raketaanval uitgevoerd op een dorp in Pakistan waar Al-Zawahiri zou zitten. Er vielen 18 slachtoffers maar Al-Zawahiri was daar niet bij.

Het persbureau Reuters meldt dat de bekendmaking werd gedaan op de site Ansar al-Mujahideen (Volgers van de Heilige Strijders/Followers of the Holy Warriors).

De nummer twee van Al-Qaida, de Egyptenaar Ayman Al-Zawahiri, werd door verslaggevers al genoemd als mogelijke opvolger van Bin Laden. Hij is nu nummer 1 op de Amerikaanse lijst van meest gezochte personen ter wereld.

Onderstaande video die uit 2003 zou komen toont Bin Laden die samen met de Al-Zawahri rondtrekt in de bergen van Afghanistan.