dinsdag 3 mei 2011

Karzai: dood Bin Laden toont aan dat hij niet in Afghanistan zat

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft gezegd dat de dood van Osama bin Laden aantoont dat hij niet in Afghanistan ondergedoken zat. Hij noemt het verder een voorbeeld voor de Taliban om de strijd te staken.

Karzai zei: “We hebben keer op keer gezegd dat er geen Al-Qaeda-onderkomens bestaan in Afghanistan. Schuilplaatsen bevinden zich elders en het doden van Osama bin Laden heeft bewezen dat onze claim gerechtvaardigd was,” zo zei Karzai in een toespraak.

De president zei volgens het Afghaanse persagentschap Pajhwok dat hij hoopt dat “de dood van Bin Laden een eind zal maken aan het terrorisme”. Hij zei verder dat “strijders van Al-Qaida moeten weten dat ze met hun terrorisme de Islam een slechte naam hebben bezorgd”.

Karzai zei: “Onze ouderen, jongeren, vrouwen en kinderen zijn echte moslims, maar ze worden gedood door Al-Qaeda strijders.”

Hij vroeg de Taliban een les te leren van de operatie in Abbottabad in de provincie Khyber Pakhtunkhwa, in het noordwesten van Pakistan.

Karzai drong er opnieuw bij de Taliban op aan zich aan te sluiten bij het vredesproces in Afghanistan, en riep de Taliban op te stoppen “met het doden van je broers en het trainen van kinderen voor zelfmoordaanslagen”.

De dood van Bin Laden noemde Karzai “belangrijk nieuws” en een voorbeeld voor de Taliban om de strijd te staken.

Karzai zei het te betreuren dat NAVO-commandanten nooit hebben geloofd dat er geen Al-Qaida-schuilplaatsen in Afghanistan zijn, en betreurt het dat ze niet luisterden.

Karzai zei dat de Afghanen volledig achter de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO staan, maar dat de Afghanen niet het slachtoffer moeten worden van de operatie.

Hij zei: “Wij hebben nooit geklaagd dat onze politie en soldaten zijn gedood, maar we hebben geprotesteerd tegen de burgerdoden en zochten bescherming en veiligheid voor de burgers.”

Hij legde uit dat Afghanen net zoveel rust verdienen als mensen in Londen en Amerika.

Karzai zei opnieuw dat de NAVO de oorlog tegen terreur moet voeren in de regio’s waar militanten trainingscentra en schuilplaatsen hebben. Hij beloofde dat Afghanistan de internationale gemeenschap hierbij wil helpen.

Terroristen buiten Afghanistan
De Afghaanse nieuwszender Tolo meldt dat Karzai heeft gezegd dat de oorlog tegen terrorsime niet in Afghanistan moet worden gestreden.

“De Afghaanse natie heeft veel offers gebracht in de strijd om zichzelf te redden van terrorisme. En het is nu bewezen dat de oorlog tegen terreur niet gestreden moet worden in Afghaanse dorpen, buitenwijken en huizen.”

“Oorlog tegen terreur kan niet meegenomen worden naar Afghaanse dorpen en huizen waar geen terroristen zijn.”

Bin Laden
Een Amerikaans team van SEALs (Sea Air Land special forces) heeft zondag Osama bin Laden in Abbottabad, in de buurt van de Pakistaanse hoofdstad Islamabad, geliquideerd. Hij was de leider van Al-Qaida en de meest gezochte terrorist in de wereld.

Bij de aanval werd ook de zoon van Bin Laden gedood en nog twee mannen en een vrouw. De twee mannen zouden als koerier van Bin Laden hebben gewerkt.

De vrouw werd gedood toen een van de militanten haar zou hebben gebruikt als levend schild, zo meldde een medewerker van het Witte Huis op basis van anonimiteit. Twee andere vrouwen raakten gewond.

Na de aanval namen de Amerikanen het stoffelijk overschot van Bin Laden mee en hebben ze hem vanaf een vliegdekschip een zeemansgraf gegeven.

Een internationale coalitie onder leiding van de VS viel op 7 oktober 2001, bijna een maand na de aanslagen van 11 september, Afghanistan aan omdat het bewind van de Taliban onderdak zou geven aan Bin Laden.

Momenteel bestaan er vragen hoe Bin Laden zich veilig op kon houden in Pakistan. De Pakistaanse regering beweerde altijd niet te weten waar hij was, of zei dat hij niet in Pakistan was.

Afghanen ook slachtoffers
De Amerikaanse ambassadeur in Afghanistan, Karl W. Eikenberry, zei: “De Afghanen hebben evenveel geleden als andere landen door de terreurcampagne van Bin Laden en zijn extremistische volgelingen.” Dat meldt The Los Angeles Times.

“Afghans have suffered as much as any other nation from the campaign of terror that [Bin Laden] and his extremist followers undertook,” the U.S. ambassador to Afghanistan, Karl W. Eikenberry, said in a statement. "His victims — Afghan, American and from many other nations — will never be forgotten.”

Dit is een opmerkelijke uitspraak, want het is duidelijk dat de Afghanen het meeste te lijden hebben.

Opvolger
(Foto: FBI)
De nummer twee van Al-Qaida, de Egyptenaar Ayman Al-Zawahiri, wordt door verslaggevers genoemd als de mogelijke opvolger van Bin Laden. Hij is nu nummer 3 op de Amerikaanse lijst van meest gezochte personen op de wereld.

Ondertussen hebben moslimextremisten over de hele wereld aangekondigd dat ze de dood van Bin Laden zullen wreken.

Onderstaande video die uit 2003 zou komen toont Osama bin Laden die samen met de Egyptenaar Ayman al-Zawahiri, de nummer twee van Al-Qaida, rondtrekt in de bergen van Afghanistan.