De Belgische minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) heeft donderdag gezegd dat de dood van Osama bin Laden geen directe weerslag op de opdrachten van onze militairen in Afghanistan heeft. Maar er moet zeker een grote waakzaamheid voor eventuele vergeldingsacties in acht worden genomen.
Dat meldt Metrotime. De Crem zei donderdag verder in de Kamer “dat de operatie in Afghanistan zoals gepland moet worden voortgezet”.
De Crem kreeg tijdens het vragenuurtje vijf vragen voorgeschoteld over de gevolgen van de dood van de al-Qaida-leider. De parlementsleden wilden vooral weten of er extra veiligheidsmaatregelen worden genomen tegen wraakacties.
Voor sp.a en Groen! is de tijd aangebroken om het Belgische Afghanistanbeleid te herzien.
De minister stelt dat het terrorisme voor de NAVO een directe bedreiging blijft voor de internationale veiligheid en stabiliteit.
De Crem zei: "Daarom ben ik van oordeel dat de geallieerden en hun partners de operatie in Afghanistan moeten voortzetten zoals gepland, teneinde de slagkracht van de Afghaanse veiligheidstroepen verder te helpen opbouwen en te voorkomen dat dit land weer een schuilplaats wordt voor terroristen.”
Hij zei ook dat de Afghaanse Taliban zich al enige tijd hebben gedistantieerd van Al-Qaida en veel meer een groepering is die de macht in Afghanistan wil heroveren.
De Taliban werden in 1994 opgericht. Al snel kregen ze de zuidelijke stad Kandahar in handen. Vervolgens rukten ze op naar het noorden van het land en in 1996 veroverden ze Kabul.
Toen ze in oktober 2001 werden aangevallen door een internationale coalitie onder leiding van de VS, hadden ze ongeveer 90 procent van Afghanistan in handen.
De Crem zei dat er nieuwe aanslagen zouden kunnen worden gepresenteerd als wraakacties voor het overlijden van bin Laden.
Maar volgens hem wil dit niet zeggen “dat dergelijke aanslagen specifiek ook de wraak tot reden zouden hebben of in andere omstandigheden niet zouden gepleegd worden”.
Belgiƫ heeft ongeveer 570 militairen in Afghanistan gestationeerd. Hun misie in Afghanistan heet BELU-ISAF, omdat ze samenwerken met een aantal soldaten uit Luxemburg.
Ze zorgen onder meer voor een deel van de beveiliging van het Internationale vliegveld van Kabul en leiden in de noordelijke provincie Kunduz Afghaanse militairen op.
Zie ook:
Minister Hillen: “Waakzaamheid blijft geboden ondanks dood Bin Laden”