donderdag 5 mei 2011

Dood Bin Laden geen directe weerslag op Belgische militairen in Afghanistan, wel meer waakzaamheid geboden

De Belgische minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) heeft donderdag gezegd dat de dood van Osama bin Laden geen directe weerslag op de opdrachten van onze militairen in Afghanistan heeft. Maar er moet zeker een grote waakzaamheid voor eventuele vergeldingsacties in acht worden genomen.

Dat meldt Metrotime. De Crem zei donderdag verder in de Kamer “dat de operatie in Afghanistan zoals gepland moet worden voortgezet”.

De Crem kreeg tijdens het vragenuurtje vijf vragen voorgeschoteld over de gevolgen van de dood van de al-Qaida-leider. De parlementsleden wilden vooral weten of er extra veiligheidsmaatregelen worden genomen tegen wraakacties.

Voor sp.a en Groen! is de tijd aangebroken om het Belgische Afghanistanbeleid te herzien.

De minister stelt dat het terrorisme voor de NAVO een directe bedreiging blijft voor de internationale veiligheid en stabiliteit.

De Crem zei: "Daarom ben ik van oordeel dat de geallieerden en hun partners de operatie in Afghanistan moeten voortzetten zoals gepland, teneinde de slagkracht van de Afghaanse veiligheidstroepen verder te helpen opbouwen en te voorkomen dat dit land weer een schuilplaats wordt voor terroristen.”

Hij zei ook dat de Afghaanse Taliban zich al enige tijd hebben gedistantieerd van Al-Qaida en veel meer een groepering is die de macht in Afghanistan wil heroveren.

De Taliban werden in 1994 opgericht. Al snel kregen ze de zuidelijke stad Kandahar in handen. Vervolgens rukten ze op naar het noorden van het land en in 1996 veroverden ze Kabul.

Toen ze in oktober 2001 werden aangevallen door een internationale coalitie onder leiding van de VS, hadden ze ongeveer 90 procent van Afghanistan in handen.

De Crem zei dat er nieuwe aanslagen zouden kunnen worden gepresenteerd als wraakacties voor het overlijden van bin Laden.

Maar volgens hem wil dit niet zeggen “dat dergelijke aanslagen specifiek ook de wraak tot reden zouden hebben of in andere omstandigheden niet zouden gepleegd worden”.

België heeft ongeveer 570 militairen in Afghanistan gestationeerd. Hun misie in Afghanistan heet BELU-ISAF, omdat ze samenwerken met een aantal soldaten uit Luxemburg.

Ze zorgen onder meer voor een deel van de beveiliging van het Internationale vliegveld van Kabul en leiden in de noordelijke provincie Kunduz Afghaanse militairen op.

Zie ook:
Minister Hillen: “Waakzaamheid blijft geboden ondanks dood Bin Laden”

dinsdag 3 mei 2011

Minister Hillen: "Waakzaamheid blijft geboden ondanks dood Bin Laden"

De Nederlandse minister van Defensie Hans Hillen heeft maandag naar aanleiding van de dood van Osama bin Laden gezegd “dat de wereld een stuk veiliger is geworden” maar het “zaak is om waakzaam te blijven”.

Dat heeft een woordvoerder van Hillen bekendgemaakt. De minister zei: “Dat het misschien een mooie dag is voor de wereld omdat die een stuk veiliger is geworden, maar,” zo voegde hij eraan toe, “terreur heeft natuurlijk vele gezichten”.

De bewindman zei vervolgens dat we de meeste daarvan niet kennen. Volgens Hillen is een kenmerk van terreur “dat het zich verstopt om vanachter zijn schuilplaats verwarring en ellende te zaaien.”

Hillen waarschuwde ervoor dat de dood van Osama Bin Laden symbolisch gezien ogenschijnlijk een goed moment voor de wereld lijkt, maar deze nog niet veiliger is.

Hij verklaart dus eerst: “Dat het misschien een mooie dag is voor de wereld omdat die een stuk veiliger is geworden,” waarna hij zegt: “Dat de dood van Osama Bin Laden symbolisch gezien ogenschijnlijk een goed moment voor de wereld lijkt, maar deze nog niet veiliger is.”

De minister vindt het jammer dat Bin Laden niet levend gearresteerd kon worden. Hij noemde Al-Qaeda “een veelkoppig monster”. “Als er één af is geslagen komt de volgende weer naar boven.”

Over de “war on terror” zegt Hillen dat die nog niet voorbij is. Het is wat hem betreft zaak om waakzaam te blijven omdat er nog veel mensen op deze wereld rondlopen die gemotiveerd zijn voor het terrorisme.

Ook minister-president Mark Rutte gaf aan dat Al-Qaeda een slag was toegebracht, maar dat de strijd tegen terreur nog niet voorbij is.

De war on terror, ”Oorlog tegen Terrorisme”, is de grootscheepse campagne van een internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten tegen het terrorisme als reactie op de aanslagen op 11 september 2001 in de VS.

Maatregelen in deze oorlog zijn onder meer de aanval die op 7 oktober 2001 begon op het bewind van de Taliban in Afghanistan en de oorlog tegen Irak die in maart 2003 werd ingezet.

Zie ook:
Nederlanders in Afghanistan willen bewijs, Afghanen geloven dood Bin Laden niet
Karzai: dood Bin Laden toont aan dat hij niet in Afghanistan zat
Al-Qaida-leider Osama bin Laden door VS gedood in Pakistan

Nederlanders in Afghanistan willen bewijs, Afghanen geloven dood Bin Laden niet

Nederlanders die werken in Afghanistan kijken vreemd op van de feestende mensen in New York. Afghanen geloven de dood van Bin Laden niet en denken dat Obama goed nieuws nodig heeft voor een herverkiezing.

Dat schrijft verslaggeefster Bette Dam die voor Radio Nederland Wereldomroep momenteel in Kabul verblijft.

Op het kantoor van de Nederlandse Mary Munnik in Kabul had iedere Afghaan het over de dood van Bin Laden, zo meldt Dam. Buitenlanders zijn bang voor wraak van Afghanen.

Een school op de hoek werd gesloten en ook doken buitenlanders weg “achter de muren van hun vestigingen in de hoofdstad, uit angst voor represailles van Afghanen die Osama bin Laden steunen”, zo vertelt Munnik.

Volgens Munnik verandert er niet zo veel in Afghanistan. Ze zegt: “Er zijn hier nu veel meer groepen die Afghanistan onrustig maken. Met het uitschakelen van Bin Laden is dat niet voorbij.”

Het nieuws raakt ook de Afghaanse Nederlander Arash Yaqin niet. Het enige fijne gevoel dat het hem geeft is “dat er nu meer reden is om te stoppen met vechten en onderhandelingen te beginnen”.

Yaqin zegt dat hij op zijn werk wel opluchting zag over de dood van Bin Laden: “De strijd in Afghanistan kon wel een steuntje in de rug gebruiken. En dit is er een.”

Maar de “hysterie” in New York vindt hij zwaar overtrokken. In Afghanistan is volgens hem geen tijd voor “een feestje”.

Hij vindt het nu nog steeds beter dan in de Taliban-tijd. “Dat hebben we, cynisch genoeg, te danken aan Osama.” Maar volgens hem kunnen de Amerikanen nog niet vertrekken omdat de Afghaanse overheid niet sterk genoeg is.

De Amsterdammer Jain Holsheimer, die voor de hulporganisatie Cordaid werkt, is het daar mee eens. “Als mensen denken dat het hier nu voorbij is, hebben ze het mis.” Feestvierende mensen in New York noemt hij “een andere wereld” voor hem.

Volgens Holsheimer had de oorlog in Afghanistan niet zo veel meer te doen met Bin Laden.

Hij is verder sceptisch over de gebeurtenis in Abbottabad: “We zien geen lichaam, geen foto’s en geen begrafenis op zee. We hebben recht op meer bewijs,” aldus de medewerker van de hulporganisatie Cordaid.

De Afghanen geloven niet dat Bin Laden nu eindelijk is gepakt.

Mary Munnik vertelt tot slot: “Dit is politiek, dat is wat Afghanen mij vertellen. Ze denken in complottheorieën. Alles wordt hier bepaald door de Amerikanen. Velen gaat het boven hun pet wat is gebeurd.”

In Nederland heeft minister van Defensie Hans Hillen maandag naar aanleiding van de dood van Bin Laden gezegd “dat de wereld een stuk veiliger is geworden” maar het “zaak is om waakzaam te blijven”.

Karzai: dood Bin Laden toont aan dat hij niet in Afghanistan zat

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft gezegd dat de dood van Osama bin Laden aantoont dat hij niet in Afghanistan ondergedoken zat. Hij noemt het verder een voorbeeld voor de Taliban om de strijd te staken.

Karzai zei: “We hebben keer op keer gezegd dat er geen Al-Qaeda-onderkomens bestaan in Afghanistan. Schuilplaatsen bevinden zich elders en het doden van Osama bin Laden heeft bewezen dat onze claim gerechtvaardigd was,” zo zei Karzai in een toespraak.

De president zei volgens het Afghaanse persagentschap Pajhwok dat hij hoopt dat “de dood van Bin Laden een eind zal maken aan het terrorisme”. Hij zei verder dat “strijders van Al-Qaida moeten weten dat ze met hun terrorisme de Islam een slechte naam hebben bezorgd”.

Karzai zei: “Onze ouderen, jongeren, vrouwen en kinderen zijn echte moslims, maar ze worden gedood door Al-Qaeda strijders.”

Hij vroeg de Taliban een les te leren van de operatie in Abbottabad in de provincie Khyber Pakhtunkhwa, in het noordwesten van Pakistan.

Karzai drong er opnieuw bij de Taliban op aan zich aan te sluiten bij het vredesproces in Afghanistan, en riep de Taliban op te stoppen “met het doden van je broers en het trainen van kinderen voor zelfmoordaanslagen”.

De dood van Bin Laden noemde Karzai “belangrijk nieuws” en een voorbeeld voor de Taliban om de strijd te staken.

Karzai zei het te betreuren dat NAVO-commandanten nooit hebben geloofd dat er geen Al-Qaida-schuilplaatsen in Afghanistan zijn, en betreurt het dat ze niet luisterden.

Karzai zei dat de Afghanen volledig achter de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO staan, maar dat de Afghanen niet het slachtoffer moeten worden van de operatie.

Hij zei: “Wij hebben nooit geklaagd dat onze politie en soldaten zijn gedood, maar we hebben geprotesteerd tegen de burgerdoden en zochten bescherming en veiligheid voor de burgers.”

Hij legde uit dat Afghanen net zoveel rust verdienen als mensen in Londen en Amerika.

Karzai zei opnieuw dat de NAVO de oorlog tegen terreur moet voeren in de regio’s waar militanten trainingscentra en schuilplaatsen hebben. Hij beloofde dat Afghanistan de internationale gemeenschap hierbij wil helpen.

Terroristen buiten Afghanistan
De Afghaanse nieuwszender Tolo meldt dat Karzai heeft gezegd dat de oorlog tegen terrorsime niet in Afghanistan moet worden gestreden.

“De Afghaanse natie heeft veel offers gebracht in de strijd om zichzelf te redden van terrorisme. En het is nu bewezen dat de oorlog tegen terreur niet gestreden moet worden in Afghaanse dorpen, buitenwijken en huizen.”

“Oorlog tegen terreur kan niet meegenomen worden naar Afghaanse dorpen en huizen waar geen terroristen zijn.”

Bin Laden
Een Amerikaans team van SEALs (Sea Air Land special forces) heeft zondag Osama bin Laden in Abbottabad, in de buurt van de Pakistaanse hoofdstad Islamabad, geliquideerd. Hij was de leider van Al-Qaida en de meest gezochte terrorist in de wereld.

Bij de aanval werd ook de zoon van Bin Laden gedood en nog twee mannen en een vrouw. De twee mannen zouden als koerier van Bin Laden hebben gewerkt.

De vrouw werd gedood toen een van de militanten haar zou hebben gebruikt als levend schild, zo meldde een medewerker van het Witte Huis op basis van anonimiteit. Twee andere vrouwen raakten gewond.

Na de aanval namen de Amerikanen het stoffelijk overschot van Bin Laden mee en hebben ze hem vanaf een vliegdekschip een zeemansgraf gegeven.

Een internationale coalitie onder leiding van de VS viel op 7 oktober 2001, bijna een maand na de aanslagen van 11 september, Afghanistan aan omdat het bewind van de Taliban onderdak zou geven aan Bin Laden.

Momenteel bestaan er vragen hoe Bin Laden zich veilig op kon houden in Pakistan. De Pakistaanse regering beweerde altijd niet te weten waar hij was, of zei dat hij niet in Pakistan was.

Afghanen ook slachtoffers
De Amerikaanse ambassadeur in Afghanistan, Karl W. Eikenberry, zei: “De Afghanen hebben evenveel geleden als andere landen door de terreurcampagne van Bin Laden en zijn extremistische volgelingen.” Dat meldt The Los Angeles Times.

“Afghans have suffered as much as any other nation from the campaign of terror that [Bin Laden] and his extremist followers undertook,” the U.S. ambassador to Afghanistan, Karl W. Eikenberry, said in a statement. "His victims — Afghan, American and from many other nations — will never be forgotten.”

Dit is een opmerkelijke uitspraak, want het is duidelijk dat de Afghanen het meeste te lijden hebben.

Opvolger
(Foto: FBI)
De nummer twee van Al-Qaida, de Egyptenaar Ayman Al-Zawahiri, wordt door verslaggevers genoemd als de mogelijke opvolger van Bin Laden. Hij is nu nummer 3 op de Amerikaanse lijst van meest gezochte personen op de wereld.

Ondertussen hebben moslimextremisten over de hele wereld aangekondigd dat ze de dood van Bin Laden zullen wreken.

Onderstaande video die uit 2003 zou komen toont Osama bin Laden die samen met de Egyptenaar Ayman al-Zawahiri, de nummer twee van Al-Qaida, rondtrekt in de bergen van Afghanistan.

maandag 2 mei 2011

Al-Qaida-leider Osama bin Laden door VS gedood in Abbottabad in noorden Pakistan

Een Amerikaans team heeft zondag Osama bin Laden geliquideerd. Dat heeft president Obama bekendgemaakt. Bin Laden werd aangevallen in de buurt van de Pakistaanse hoofdstad Islamabad.

Dat heeft de nieuwszender CNN bekendgemaakt. De Verenigde Staten zeggen het lijk van Bin Laden in handen te hebben.

The New York Times meldt dat Bin Laden werd gedood bij een vuurgevecht.

President Obama heeft zijn dood om 05.36 uur Nederlandse tijd bevestigd.

Bin Laden is gedood in een huis vlak bij de Pakistaanse hoofdstad Islamabad.

De NOS meldt deze ochtend: "Enkele uren geleden gaf Obama toestemming om het huis aan te vallen. Die operatie werd uitgevoerd door een speciale eenheid."

De dood van Bin Laden is volgens Obama het gevolg van een Amerikaanse operatie in Abbottabad in Pakistan.

Bin Laden is de leider van Al-Qaida. Hij is de meest gezochte terrorist ter wereld.

Na de aanslagen van 11 september 2001 begon de VS een oorlog in Afghanistan om hem en het Taliban-regime dat hem onderdak gaf uit te schakelen.

De Volkskrant schrijft: "Een klein team van special forces drong in Pakistan het gebouw in waar Bin Laden zich bevond. Ze brachten hem om en namen zijn lichaam mee."

CNN meldt: "Osama bin Laden is dead, sources told CNN Sunday night. A senior U.S. official tells CNN that Osama bin Laden was killed by the U.S. forces in a mansion outside the Pakistani capital of Islamabad along with other family members."

CNN
http://edition.cnn.com/2011/POLITICS/05/01/bin.laden.dead/index.html?hpt=T1

BBC
Al-Qaeda founder and leader Osama Bin Laden has been killed by US forces, President Barack Obama has said. The al-Qaeda leader was killed in a ground operation based on US intelligence, the first lead for which emerged last August.
Al-Qaeda leader Osama Bin Laden dead - Obama

The New York Times
President Obama announced late Sunday that Osama bin Laden, the leader of Al Qaeda responsible for the Sept. 11 attacks, was killed in a firefight during an operation he ordered Sunday inside Pakistan, ending a 10-year manhunt for the world’s most wanted terrorist. American officials were in possession of his body, he said.
BIN LADEN DEAD, U.S. OFFICIAL SAYS