dinsdag 3 mei 2011

Nederlanders in Afghanistan willen bewijs, Afghanen geloven dood Bin Laden niet

Nederlanders die werken in Afghanistan kijken vreemd op van de feestende mensen in New York. Afghanen geloven de dood van Bin Laden niet en denken dat Obama goed nieuws nodig heeft voor een herverkiezing.

Dat schrijft verslaggeefster Bette Dam die voor Radio Nederland Wereldomroep momenteel in Kabul verblijft.

Op het kantoor van de Nederlandse Mary Munnik in Kabul had iedere Afghaan het over de dood van Bin Laden, zo meldt Dam. Buitenlanders zijn bang voor wraak van Afghanen.

Een school op de hoek werd gesloten en ook doken buitenlanders weg “achter de muren van hun vestigingen in de hoofdstad, uit angst voor represailles van Afghanen die Osama bin Laden steunen”, zo vertelt Munnik.

Volgens Munnik verandert er niet zo veel in Afghanistan. Ze zegt: “Er zijn hier nu veel meer groepen die Afghanistan onrustig maken. Met het uitschakelen van Bin Laden is dat niet voorbij.”

Het nieuws raakt ook de Afghaanse Nederlander Arash Yaqin niet. Het enige fijne gevoel dat het hem geeft is “dat er nu meer reden is om te stoppen met vechten en onderhandelingen te beginnen”.

Yaqin zegt dat hij op zijn werk wel opluchting zag over de dood van Bin Laden: “De strijd in Afghanistan kon wel een steuntje in de rug gebruiken. En dit is er een.”

Maar de “hysterie” in New York vindt hij zwaar overtrokken. In Afghanistan is volgens hem geen tijd voor “een feestje”.

Hij vindt het nu nog steeds beter dan in de Taliban-tijd. “Dat hebben we, cynisch genoeg, te danken aan Osama.” Maar volgens hem kunnen de Amerikanen nog niet vertrekken omdat de Afghaanse overheid niet sterk genoeg is.

De Amsterdammer Jain Holsheimer, die voor de hulporganisatie Cordaid werkt, is het daar mee eens. “Als mensen denken dat het hier nu voorbij is, hebben ze het mis.” Feestvierende mensen in New York noemt hij “een andere wereld” voor hem.

Volgens Holsheimer had de oorlog in Afghanistan niet zo veel meer te doen met Bin Laden.

Hij is verder sceptisch over de gebeurtenis in Abbottabad: “We zien geen lichaam, geen foto’s en geen begrafenis op zee. We hebben recht op meer bewijs,” aldus de medewerker van de hulporganisatie Cordaid.

De Afghanen geloven niet dat Bin Laden nu eindelijk is gepakt.

Mary Munnik vertelt tot slot: “Dit is politiek, dat is wat Afghanen mij vertellen. Ze denken in complottheorieën. Alles wordt hier bepaald door de Amerikanen. Velen gaat het boven hun pet wat is gebeurd.”

In Nederland heeft minister van Defensie Hans Hillen maandag naar aanleiding van de dood van Bin Laden gezegd “dat de wereld een stuk veiliger is geworden” maar het “zaak is om waakzaam te blijven”.