dinsdag 3 mei 2011

Minister Hillen: "Waakzaamheid blijft geboden ondanks dood Bin Laden"

De Nederlandse minister van Defensie Hans Hillen heeft maandag naar aanleiding van de dood van Osama bin Laden gezegd “dat de wereld een stuk veiliger is geworden” maar het “zaak is om waakzaam te blijven”.

Dat heeft een woordvoerder van Hillen bekendgemaakt. De minister zei: “Dat het misschien een mooie dag is voor de wereld omdat die een stuk veiliger is geworden, maar,” zo voegde hij eraan toe, “terreur heeft natuurlijk vele gezichten”.

De bewindman zei vervolgens dat we de meeste daarvan niet kennen. Volgens Hillen is een kenmerk van terreur “dat het zich verstopt om vanachter zijn schuilplaats verwarring en ellende te zaaien.”

Hillen waarschuwde ervoor dat de dood van Osama Bin Laden symbolisch gezien ogenschijnlijk een goed moment voor de wereld lijkt, maar deze nog niet veiliger is.

Hij verklaart dus eerst: “Dat het misschien een mooie dag is voor de wereld omdat die een stuk veiliger is geworden,” waarna hij zegt: “Dat de dood van Osama Bin Laden symbolisch gezien ogenschijnlijk een goed moment voor de wereld lijkt, maar deze nog niet veiliger is.”

De minister vindt het jammer dat Bin Laden niet levend gearresteerd kon worden. Hij noemde Al-Qaeda “een veelkoppig monster”. “Als er één af is geslagen komt de volgende weer naar boven.”

Over de “war on terror” zegt Hillen dat die nog niet voorbij is. Het is wat hem betreft zaak om waakzaam te blijven omdat er nog veel mensen op deze wereld rondlopen die gemotiveerd zijn voor het terrorisme.

Ook minister-president Mark Rutte gaf aan dat Al-Qaeda een slag was toegebracht, maar dat de strijd tegen terreur nog niet voorbij is.

De war on terror, ”Oorlog tegen Terrorisme”, is de grootscheepse campagne van een internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten tegen het terrorisme als reactie op de aanslagen op 11 september 2001 in de VS.

Maatregelen in deze oorlog zijn onder meer de aanval die op 7 oktober 2001 begon op het bewind van de Taliban in Afghanistan en de oorlog tegen Irak die in maart 2003 werd ingezet.

Zie ook:
Nederlanders in Afghanistan willen bewijs, Afghanen geloven dood Bin Laden niet
Karzai: dood Bin Laden toont aan dat hij niet in Afghanistan zat
Al-Qaida-leider Osama bin Laden door VS gedood in Pakistan